2015-11-17

Trans Polonia liczy na "znaczący" rozwój przejmowanego Orlen Transport, m.in. dzięki pozyskaniu nowych klientów spoza grupy PKN. Po transakcji spółka nie wyklucza emisji akcji. Chce też za jakiś czas przymierzyć się do przejęcia w Europie Zachodniej - podał w rozmowie z PAP Dariusz Cegielski, prezes Trans Polonii.

Trans Polonia podała w poniedziałek, że kupi od PKN Orlen 100 proc. akcji Orlen Transport, spółki zajmującej się przewozem drogowym paliw. Wartość transakcji to 84,5 mln zł. Umowa została zawarta pod warunkiem zgody Prezesa Urzędu Konkurencji i Konsumentów.

Kurs akcji Trans Polonii rośnie we wtorek w południe o 8,8 proc.

"Kierowaliśmy się tym, że jest to ostatnia tego typu spółka wykonująca przewozy cysternowe w Polsce, określona jednym dużym kontraktem. W tym upatrujemy największą wartość tej transakcji. Trwałość tego kontraktu może pomóc nam rozwinąć wiele synergii, w tym zarówno zewnętrznych, przez współpracę z Grupą Orlen, jak i wewnętrznych, ponieważ poszerzamy naszą działalność o przewozy paliw na dużą skalę" - powiedział PAP Cegielski.

"Myślę, że będzie to pozytywnie odebrane przez inne koncerny paliwowe, które również mają zapotrzebowanie na tego typu usługi. Liczymy na to, że biznes w ciągu kilku lat znacząco się rozrośnie" - dodał.

Trans Polonia podała w poniedziałkowym komunikacie, że przejęcie Orlen Transport będzie finansowane z kapitału własnego oraz długu. Prezes Cegielski nie wyklucza jednak, że po akwizycji spółka może zdecydować się na emisję akcji.

"Trzeba pamiętać o tym, że Trans Polonia jest spółką publiczną i posiada instrument w postaci możliwości emitowania akcji. Rozważamy taką możliwość, żeby w jakimś okresie po uruchomieniu pierwszych efektów synergii, przeprowadzić emisję, która wspomoże finansowanie dla całej grupy" - powiedział.

Cegielski wyjaśnił, że chociaż Orlen Transport wykorzystuje obecnie swoje aktywa w znacznej większości, to wzrost możliwości przewozowych tej spółki nie będzie problemem.

"W obecnym modelu współpracy z Orlenem tabor spółki jest wykorzystany w ok. 90 proc. Można natomiast sobie wyobrazić stosunkowo łatwe zwiększenie możliwości przewozowych poprzez domówienie cystern. Mamy możliwości zwiększenia wolumenu przewozów" - powiedział.

Czytaj artykuł

Żródło: www.biznes.pap.pl