2012-11-08

Czas przebywania produktów łatwo psujących się w łańcuchu dostaw musi być ograniczony do minimum. Logistyka tych produktów podlega też bardzo restrykcyjnym i ściśle określonym warunkom oraz procedurom transportu. Nieprawidłowe warunki podczas przewozu czy nieodpowiednio przygotowane cysterny mogą być przyczyną obniżenia jakości przewożonych produktów. 

Niesie to za sobą konsekwencje nie tylko w postaci ogromnych strat finansowych, ale również może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Jednym z ważniejszych i niezbędnych elementów sukcesu w transportach spożywczych jest nowoczesny, regularnie serwisowany tabor, w tym specjalistyczne autocysterny z dodatkowym wyposażeniem i funkcjami grzania, chłodzenia, podwójną izolacją, różnym zestawieniem komór.

Nowoczesna flota do przewozu płynnej żywności, którą np. dysponuje Trans Polonia, składa się z jedno i wielokomorowych cystern oraz tank-kontenerów o pojemności od 26.000 do 31.000 litrów. W zależności od wymogów klienta ważna jest elastyczność w dostosowaniu warunków przewozu do potrzeb związanych z produktem, w szczególności z temperaturą, stopniem hermetyczności czy wymogami dotyczącymi koszerności i przewozu niebezpiecznych produktów spożywczych zgodnie z konwencją ADR.

Komentarz Dariusza Cegielskiego, Prezesa Zarządu Trans Polonia S.A.